Blogroll

2015. július 27., hétfő

Hagyományőrzés Pencen





Az iskolánk 2015-ös hagyományőrző pályázatának bemutatása
Hagyományőrzés Pencen

Hagyományőrzésünk legfőbb célja volt helyi értékeink megismertetése diákjaink széles és nyitott körében.
A programot kézműves foglalkozásokkal kezdtük, hogy mindjárt kézzelfogható eredményét is lássák hagyományainknak. A nemez megmunkálása után gyertyát öntöttünk, majd népi játékokkal (méta, gidázás, ugróiskola) ismerkedtünk, amelyekhez elkészítettük a szükséges kellékeket természetes alapanyagokból, mint nagyapáink. Így fát munkáltunk meg, csuhéból és vesszőből alakítottunk ki tárgyakat, alakokat.
A néphagyományainkat Végh József, néprajzkutató szakszerű előadásain keresztül láthattuk korabeli képeken, illetve videókon, amelyeket a néptánc tanulása során el is játszottunk: pünkösdölés, húsvéti locsolkodás, mátkázás. A népdalok tanulásával még szélesítettük ismereteiket.
Ezen kívül Végh József lakóhelyünk, Penc lakóházaival, viseleteivel, bútoraival és műemlékeivel is megismertetett bennünket a Jakus Lajos Múzeum tárlatvezetése során. Az előadás végén tablót készítettünk a helyi nevezetességekről, épületekről. Játszottunk Ki, mit tud? a községünkről játékot, hogy helytörténeti ismereteiket rendszerezzük.
A néptánc tanulás során a magyar, pontosabban a Galgamente és Moldva táncának néhány alaplépésével ismerkedtek meg, így a magyar zene dallamvilágával, ritmikájával. A fiúk a legényes alapokat sajátították el, míg a lányok körtáncoltak, de a páros táncokban is kipróbálták magukat.
Két alkalommal táncházat szerveztünk, amin a gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt. Itt erdélyi táncokkal találkozhattak.
Májusban Heinczinger Miklós zenész, a Misztrál együttes tagja látogatott el hozzánk, aki népi hangszereken keresztül – magyar duda, doromb, furulya, pásztorfurulya, tambura, kereplő, szájharmonika – mutatott be népdalokat, népzenét.
Júniusban meglátogattuk a Szentendrei Skanzent, ahol idegenvezető segítségével betekintést nyertünk a Tiszahát település falusi életébe. Megnéztünk egy működő vízimalmot, és a hozzátartozó molnárlakásokat, valamint jártunk Bakony paraszti világában is. Itt tűzoltóállomást, mosókutat tekintettünk meg. A gyerekek kipróbálhatták a korabeli mosástechnikát, és szappant készítettek. Ezen nagy lelkesedéssel vettek részt.
Az év lezárásaként az iskola évadzáró kulturális rendezvényén léptünk fel, ahol a szülőknek és vendégeinknek, valamint az iskola többi tanulójának bemutattunk néhány népi játékot és a pünkösdölő népszokását. Továbbá a műsor végén táncházban vettünk részt nagyon szép számmal szülők, pedagógusok és gyerekek.
Szerettük volna széles körben bemutatni hagyományaink sokszínűségét, és ráébreszteni diákjainkat arra, hogy hagyományaink őrzése nem unalmas, száraz téma, hanem élménydús és érdekes szórakozás lehet.
Úgy gondoljuk, hogy ezekkel a programokkal sikerült olyan értékrend kialakítását elkezdeni diákjainkban, melyben igényük lesz törődni a saját népi hagyományainkkal, valamint a mindennapokban is együtt élni vele. Így bízunk benne, hogy büszkék lesznek a magyarságukra, a származásukra.
Reméljük, hogy eddigi céljainknak folytatásaként elindul iskolánkban egy hosszútávú, értékőrző munka, melyben egyre több diákunkat tudjuk bevonni, és talán a közeljövőben Penc is büszkélkedhet egy színvonalas hagyományőrző diákcsoporttal.

Szervezők:
                                                           Gyutai Zsuzsanna
                                                           Lestyánné Babinszki Zsuzsanna
                                                           Mekis Ádámné
                                                           Kata Roland

Penc, 2015. június 17.


Videó:Kattints ide:  Hagyományőrzés

Képek:

















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.